Muistomerkki
Talvisodalle
Muistomerkkiprojekti käynnistyi konkreettisesti vuonna 2013 opetus- ja kulttuuriministeriön, Helsingin kaupungin ja Talvisotayhdistyksen yhteistyönä. Silloin järjestettiin kaksivaiheinen kansainvälinen taidekilpailu muistomerkistä. Kilpailun voittajatyöksi julistettiin joulukuussa 2013 kuvanveistäjä Pekka Kauhasen ehdotus ”Valon tuoja”.
Muistomerkin toteuttaminen käynnistettiin välittömästi. Projektia johti opetus- ja kulttuuriministeriön asettama muistomerkkitoimikunta, mutta käytännön työstä vastasivat lähinnä Talvisotayhdistyksen hallituksen jäsenet vapaaehtoispohjalta sekä muistomerkkitoimikunnan sihteeri.
Pekka Kauhasen ”Valon tuoja” on kymmenen metriä korkea haponkestävästä teräksestä tehty kokonaisuus, joka koostuu noin kolme metriä halkaisijaltaan olevasta pallosta (jalustasta) ja sen päällä olevasta noin seitsemän metriä korkeasta sotilashahmosta. Kokonaisuuden valmistaminen kesti useamman vuoden siten, että muistomerkki voitiin juhlallisesti paljastaa 30.11.2017, jolloin oli tulleeksi 77 vuotta talvisodan alkamisesta. Muistomerkkiprojektin suojelija, presidentti Martti Ahtisaari, paljasti muistomerkin.
Muistomerkin palloon on sijoitettu 105 Talvisotayhdistyksen huolellisesti valitsemaa valokuvaa ja graafia, jotka eri näkökulmista kertovat talvisodasta. Niitä voi tarkastella sekä pallon ikkunoiden kautta tai sovellutuksessa www.1939-1940.fi.
Talvisodan kansallinen muistomerkki on nykysuomalaisten kunnianosoitus talvisodan ajan suomalaisten – niin sotilaiden kuin siviilienkin – uhrauksille ja ponnisteluille. Heidän ansiostaan Suomi säilytti itsenäisyytensä ja mahdollisuuden kehittyä nykyisenkaltaiseksi pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi.
Pekka Kauhanen
Pekka Kauhanen tunnetaan useista julkisista teoksistaan. Hänen tunnetuin teoksensa lienee Kajaanissa oleva, aikoinaan kohuttu Urho Kekkosen muistomerkki Suuri aika (1990). Kauhanen luonnehti teoksen kiisteltyä tiimalasimaista ja kierteistä muotoa ”Kekkosen ajan ja ajatuksen näköispatsaaksi”. Helsingin Kurkimäessä oleva Tuoksuva askel (1988) on samalta murroskaudelta.
Keräysvaroja