1 § Yhdistyksen nimi
Yhdistyksen nimi on Talvisotayhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki.
2 § Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on varmentaa Talvisodan tapahtumien, muiston ja perinnön sekä Talvisodan kokonaiskuvan välittäminen sekä kotimaahan että maailmanlaajuisesti. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys kokoaa ja esittelee sekä virtuaalisesti että fyysisesti Talvisodan taustoja, vaiheita ja seurauksia sekä jakaa aiheesta vaikuttavalla tavalla tietoja.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi kerätä vuosikokouksen päätöksen mukaan jäsenmaksuja. Yhdistys voi lisäksi vastaanottaa lahjoituksia testamentteja ja tukimaksuja. Yhdistys ei tuota voittoa eikä harjoita liiketoimintaa.
3 § Jäseneksi liittyminen
Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäseninä voivat olla sekä suomalaiset että ulkomaalaiset yksityiset henkilöt, yhteisöt ja säätiöt. Yhdistyksellä voi olla lisäksi yritys- ja kannatusjäseniä. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
4 § Eroaminen ja erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvollisuudet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
5 § Jäsenmaksuista päättäminen
Jäseniltä sekä yritys- ja kannatusjäseniltä mahdollisesti perittävistä jäsenmaksuista ja niiden suuruudesta päättää vuosikokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.
6 § Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa vuosikokouksen valitsema hallitus, johon kuuluu neljästä (4) seitsemään (7) varsinaista jäsentä sekä yhtä monta varajäsentä. Vuosikokous valitsee hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi (2) vuotta ja alkaa vuosikokouksen päättyessä ja päättyy valintaa seuraavan toisen vuosikokouksen päättyessä.
Hallituksen jäsenistä puolet on vuosittain erovuorossa. Ensimmäiset erovuorot ratkaisee arpa. Hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikausi päättyy vuorovuosina.
Hallitus valitsee keskuudestaan tai jäsenistöstään sihteerin ja rahastonhoitajan, joka voi olla myös sama henkilö.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen kun vähintään puolet sekä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
7 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat joko puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.
8 § Tilintarkastajat
Yhdistyksen hallintoa ja tilejä tarkastamaan vuosikokous valitsee tilikaudeksi kerrallaan kaksi (2) varsinaista tilintarkastajaa, joista ainakin toisen tulee olla yhdistyksen jäsen, sekä yhden (1) varatilintarkastajan. Tilintarkastajien toimikausi päättyy vaalia seuraavan ensimmäisen vuosikokouksen päättyessä.
9 § Yhdistyksen tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään neljä (4) viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään yhtä (1) viikkoa ennen vuosikokousta.
10 § Yhdistyksen vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokous pidetään hallituksen määräämänä päivänä kuuden (6) kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Vuosikokouksen pitopaikka on joko yhdistyksen kotipaikka tai muu hallituksen määräämä paikkakunta Suomessa.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenen (10) prosenttia yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Yhdistyksen kokouksessa jokaisella on yksi (1) ääni. Kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
11 § Koolle kutsuminen
Hallituksen on kutsuttava kokoukset koolle viimeistään neljätoista (14) päivää ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostin välityksellä.
12 § Vuosikokuksen asiat
Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat :
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjan tarkastajaa
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Hyväksytään kokouksen työjärjestys
- Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille ja muille vastuuvelvollisille
- Vahvistetaan toimintasuunnitelma sekä tulo- menoarvio
- Päätetään jäsenmaksujen perimisestä ja niiden suuruudesta
- Päätetään hallituksen jäsenten ja varajäsenten lukumäärästä sekä heille mahdollisesti suoritettavista korvauksista;
- Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle sekä joko puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja;
- Valitaan tilintarkastajat ja varatilitarkastaja sekä
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian vuosikokouksen käsiteltäväksi, hänen on ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
13 § Palkitseminen
Yhdistys voi palkita sen tarkoitusta ansiokkaasti edistäneitä henkilöitä kutsumalla heitä kunniapuheenjohtajiksi tai kunniajäseniksi. Yhdistys voi myös myöntää ansioplaketteja.
Yhdistys voi myös kutsua toimintansa suojelijoiksi suomalaisia ansioituneita henkilöitä.
14 § Valtuuskunta
Yhdistyksellä voi olla toimintansa tukemista varten valtuuskunta, jonka jäsenet hyväsyy vuosikokous hallituksen esityksestä.
15 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta
tai yhdistyksen purkamisesta.
16 § Varojen siirtäminen
Yhdistyksen purkautuessa tai lakatessa kertyneet varat siirretään sotaveteraanien perinteen vaalimiseen.