Toiminta-ajatus
Mihin Talvisotayhdistystä tarvitaan?
Talvisodan torjuntataistelut muodostavat historiassamme vahvan ja ainutlaatuisen itsenäisyytemme säilyttämisen lähtökohdan. Talvisotaa seurasi erittäin kiivas ja miesvoimaa kuluttanut jatkosodan hyökkäysvaihe sekä voimiamme uudelleen äärimmilleen kiristänyt torjuntavaihe. Kokonaisuuteen kuuluu myös tarvittavat sotilaalliset operaatiot Lapin sodassa (1944–45) poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Talvisota merkitsee käännekohtaa historiassamme, sillä se vaati itsenäisyyttä uhkaavan vaaran torjuntaa erittäin vaatimattoman ulkomaisen avun turvin, lähes pelkästään suomalaisin voimin. Kuitenkin on annettava suuri merkitys niin ruotsalaisille kuin muillekin vapaehtoisille ulkomaisille joukoille sekä kalustolahjoituksille, joiden arvo on ollut sekä käytännössä että symbolisesti erittäin merkittävä.
Talvisotayhdistys perustettiin 23.09.20 09 ja rekisteröitiin helmikuussa 2010. Yhdistys haluaa toiminnallaan osoittaa kiitollisuutta ja arvonantoa Suomen kansan yhteisille ponnistuksille vuosikymmenien aikana ja korostaa talvisodan pysyvää merkitystä osana Suomen kansallista identiteettiä. Talvisodalla on aivan keskeinen sija sotiemme yhteiskuntaan vaikuttavassa historiassa.
Lisäksi erityisesti poliittisesta ja sotahistoriasta kiinnostuneet ulkomaalaiset ovat kaivanneet Suomen vierailujen aikana selkeää näyttelyä, esitystä tai museota tästä maailmalla merkittävää kiinnostusta edelleenkin aiheuttavasta suomalaisen sisukkuuden ja peräänantamattomuuden symbolista, jonka vaikutus näkyy tänäkin päivänä politiikassamme ja kulttuurissamme.
Yhdistyksen tarkoitus on vaalia talvisodan perinnettä ja varmentaa talvisodan tapahtumien, muiston ja perinnön sekä talvisodan kokonaiskuvan välittämistä sekä kotimaassa että maailmanlaajuisesti.
Yhdistys haluaa tuoda julki muiden sotiemme historiaa ja taisteluja kuvaavien selostusten ja kuvausten tavoin, ja niihin liittyen, talvisodan merkityksen ja vaikutuksen Suomen historiassa ja suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa.
Yhdistyksen toimintatapana on keräämillään varoilla julkaista kirjoituksia, tutkimuksia ja virtuaalisia toimitteita, tukea muistomerkkien rakentamista ja ylläpitämistä sekä tukea esitelmien pitämistä ja asiallista tiedottamista talvisodan perinteen ylläpitämiseksi sekä Suomessa että ulkomailla. Osa tästä toiminnasta ohjataan ”Suomen historian sähköiseen muistiin” käytettäväksi sekä koulumaailmassa että muussa tiedottamisessa.
Yhdistys toimii voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä yhteistoiminnassa veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen sekä niitä lähellä olevien yhdistysten ja yhteisöjen kanssa.
Jäseninä voivat olla sekä suomalaiset että ulkomaalaiset yksityiset että yhteisöt.